Een ongeluk is gauw gebeurd, helaas. Gelukkig bestaat er de familiale verzekering om je te vergoeden voor de onopzettelijke schade die jij of één van je huisgenoten bij andere mensen veroorzaakten.

Een familiale verzekering: wat wordt gedekt?

De schade die jij of één van je huisgenoten onvrijwillig hebt veroorzaakt moet door jou worden vergoed. Dat is logisch. Maar die schadevergoedingen kunnen heel hoog oplopen. Om je vermogen te beschermen tegen die hoge vergoedingen bestaat er een burgerlijke aansprakelijkheid familiale of familiale verzekering.

Een familiale verzekering dekt dus de lichamelijke en/of materiële schade die wordt veroorzaakt aan derden door jou of iemand van je gezin. Maar let op: de schade moet wel degelijk onopzettelijk en onvrijwillig worden veroorzaakt. Schade door oneigenlijk gebruik of door het niet nakomen van contractuele verplichtingen wordt niet gedekt.

Bijvoorbeeld: je huurt een huis en veroorzaakt schade door slecht onderhoud van de keukentoestellen. Die schade wordt niet gedekt door de familiale verzekering. Maar stel dat je in je huurhuis een dampkap aan het reinigen bent en door een onoplettendheid laat je een onderdeel vallen op de inductiekookplaat waardoor die barst. In principe wordt de schade dan wel vergoed.

Een familiale verzekering: enkel voor gezinnen met kinderen?

Een familiale verzekering is niet verplicht. Het is zelfs zo dat er koppels zijn die pas zo’n verzekering afsluiten op het moment dat er kinderen komen. Maar is dat zinvol?

Natuurlijk kunnen kinderen wel eens onvoorzichtig zijn en bij het voetballen het raam van de buren intrappen. Of ondoordacht de straat oplopen waarbij een auto een uitwijkmaneuver moet maken en daarbij schade veroorzaakt.

Maar ook volwassenen kunnen schade bij derden veroorzaken. Ze kunnen ook wel eens iets laten vallen, of op een onoplettend moment andere schade toebrengen aan derden. Ook die schade wordt gedekt door de familiale verzekering.

Zo’n verzekering is dus voor iedereen nuttig. En ze geldt voor al je huisgenoten. Denk bijvoorbeeld aan hulpbehoevende ouders die bij je verblijven, maar ook je huisdier.

Je kan een familiale verzekering verder uitbreiden volgens je eigen wensen. Opteer bijvoorbeeld voor extra rechtsbijstand in geval van een conflict.

Iedere maatschappij heeft grote en kleine verschillen in de dekking van hun familiale verzekeringen. Het is dus belangrijk dat je beroep doet op een specialist om de familiale verzekering te zoeken die best bij je wensen past. Bij ons kan je terecht voor professioneel advies en een aanbod op maat.