Je hebt een juridisch conflict, bijvoorbeeld na een schadegeval, en je wil je belangen laten verdedigen door een advocaat. Dan is een rechtsbijstandsverzekering een hele goede zaak.

Rechtsbijstand, wat is het?

Je hebt een autoverzekering, brandverzekering, burgerlijke aansprakelijkheid familiale. Dat zijn allemaal prima keuzes want zo word je vergoed voor de schade dit je lijdt door of die je veroorzaakt of aan derden.

Maar wat als er een juridisch conflict ontstaat over de schuld aan de schade. Of over de hoogte van de schadevergoeding? Een aanvullende verzekering rechtsbijstand komt tussen in de juridische advies- en gerechtskosten want die kunnen behoorlijk oplopen.

Je verzekeraar zal dus je rechten verdedigen zoals vastgelegd in de polis. Of je nu zelf schade hebt geleden of schadevergoeding moet betalen aan derden, wie een aanvullende rechtsbijstandsverzekering afsloot hoeft zich alvast geen zorgen te maken over de kosten voor de advocaat.

Is zo’n aanvullende verzekering nuttig?

Een verzekering rechtsbijstand afsluiten heeft behoorlijk wat voordelen:

  • Advies: zelfs al komt het niet tot een conflict, dankzij je verzekering kan je juridisch advies inwinnen over je rechten en plichten in geval van schade of schadevergoeding.
  • Verdere stappen: je verzekeraar komt tussen in alle verdere stappen om tot een akkoord met de tegenpartij te komen. Dat kan gaan om de kosten voor de opmaak van een minnelijke schikking of voor verdere juridische stappen. Gerechtskosten kunnen hoog oplopen, dankzij de verzekering is dat alvast geen zorg meer voor jou.

Laat je wel goed adviseren over wat er in de polis staat of zou moeten staan. Zo kan het zijn dat er in je verzekeringscontract staat dat er geen advocatenkosten worden vergoed. Dat weet je best voor je naar een advocaat stapt. Een rechtsbijstandsverzekering is niet verplicht, maar wel heel nuttig.

Soorten rechtsbijstand

We zeiden het al eerder, een rechtsbijstandsverzekering is meestal aanvullend bij een andere verzekering. Maar je kan je rechtsbijstand ook als alleenstaande verzekering afsluiten. Dan is het toepassingsgebied breder, maar daarom zijn de dekkingen niet hoger. Informeer je dus goed vooraf.

Voor specifieke gevallen, zoals bijvoorbeeld voor verhuurders of bedrijfsleiders bestaat er speciale rechtsbijstand, afgestemd op de persoonlijke situatie of op de uitgevoerde activiteit.

Wil je je polis uitbreiden met rechtsbijstand of heb je hier specifieke vragen over? Wij stellen je graag de verschillende mogelijkheden voor.