Je hebt het helaas niet altijd in de hand: soms moet jij of één van je gezinsleden gehospitaliseerd worden. En hoewel je verplichte sociale bijdragen als zelfstandige een deel van de ziektekosten dekken is de tussenkomst voor ziekenhuiskosten heel beperkt. Gelukkig kan je je verzekeren tegen de hoge ziekenhuisfacturen met een goede hospitalisatieverzekering.

Hospitalisatieverzekering voor zelfstandigen en ondernemers

Je bent in België niet verplicht om als zelfstandige een hospitalisatieverzekering te hebben. Maar de kans is reëel dat je het grootste deel van de kosten bij opname in het ziekenhuis uit eigen zak moet betalen.

Je betaalt als zelfstandige en ondernemer sociale bijdragen per kwartaal. Daardoor heb je wel een ziekteverzekering, maar die dekt lang niet alle kosten. Zeker wanneer er gehospitaliseerd moet worden (of dat nu een dagopname of een langdurig verblijf is) komt die ziekteverzekering amper tussen.

De kosten voor ziekenhuisopname of voor consultatie bij een specialist kunnen hoog oplopen. Gelukkig is er dan de hospitalisatieverzekering voor zelfstandigen. Die is niet verplicht, maar ze zal je wel van heel wat financiële zorgen kunnen besparen.

Welke kosten worden gedekt?

De kosten die je van je verzekeraar terugkrijgt bij hospitalisatie hangen af van wat er precies in de polis staat. Het is dus belangrijk je goed te laten informeren en die polis grondig na te lezen.

In het algemeen zijn volgende risico’s inbegrepen in de verzekering:

  • Terugbetaling van het ziekenhuisverblijf (doorgaans in een twee- of meerpersoonskamer)
  • Kosten voor hospitalisatie na een ongeval of bij een bevalling
  • Erelonen van artsen en specialisten. In sommige gevallen vragen de artsen grote supplementen die niet altijd gedekt zijn door de verzekering. Let daarom goed op wanneer je een verzekering afsluit.

Het aanbod op de verzekeringsmarkt is erg groot. Maak een afspraak met ons zodat we samen met jou kunnen kijken naar de hospitalisatieverzekering of aanvullende verzekering die best bij je past. Dankzij ons netwerk en onze expertise kunnen wij je het beste aanbod garanderen.