De individuele pensioentoezegging wordt wel eens de ‘groepsverzekering voor zelfstandigen’ genoemd. Alleen is het hier geen hele categorie werknemers die aansluit, maar wel één zelfstandig ondernemer, of één (of enkele) individuele werknemer in het bedrijf.

Wat is de individuele pensioentoezegging?

Eigenlijk is de individuele pensioentoezegging (of IPT) een vorm van levensverzekering die een aanvullend pensioen oplevert via een spaarplan met gegarandeerd of variabel rendement.

Dankzij de IPT kan je jezelf vanuit je bedrijf van een mooi extraatje voorzien. Stel dat je ervoor kiest om jezelf als zelfstandige een loonopslag toe te kennen. Dat kan, maar de loonbelasting zal een behoorlijk stuk inhouden.

Gebruik je de IPT voor dat extraatje dan kan je die kost inbrengen als beroepskost waardoor je belastbaar bedrijfsresultaat daalt. Bovendien beschik je later ook over een al dan niet gegarandeerd rendement. Anders dan bij een loon is dat je het bedrag natuurlijk pas bij je pensionering ter beschikking hebt.

Voordelen van een individuele pensioentoezegging?

Naast de in te brengen kosten heeft de IPT nog enkele voordelen:

  • Het resultaat blijft gegarandeerd: zelfs wanneer je onderneming failliet zou gaan blijf je recht hebben op het opgebouwde kapitaal
  • De IPT staat op jouw naam. Het komt jou als zelfstandige ten gunste.
  • Bovendien is de individuele pensioentoezegging makkelijk te cumuleren met het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen.

Er bestaan heel wat mogelijkheden om als zelfstandige of ondernemer aan extra pensioenopbouw te doen die ook nog eens fiscaal interessant is voor je zaak. Ons zakenkantoor loodst je graag doorheen de mogelijkheden en gaat samen met jou op zoek naar de beste oplossing voor jouw situatie.