De pensioenovereenkomst voor zelfstandigen in het equivalent van de individuele pensioentoezegging, maar dan voor zelfstandigen in een eenmanszaak. We vertellen je graag meer over deze nieuwe manier om een extraatje voor je pensioen te voorzien.

Pensioenovereenkomst voor zelfstandigen, wat is het?

Het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ) is al langer een populaire manier voor zelfstandigen om hun wettelijk pensioen aan te kunnen vullen. Bedrijfsleiders konden daarnaast gebruik maken van de individuele pensioentoezegging om zichzelf op een fiscaal aantrekkelijke manier een extra pensioen uit te keren. Zelfstandigen in een eenmanszaak hadden die mogelijkheid niet.

Gelukkig is daar intussen verandering in gekomen. Sinds 30 juni 2018 kunnen zelfstandigen en hun meewerkende partner een pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ) afsluiten. De premies die via zo’n POZ worden betaald leveren de zelfstandige een belastingvoordeel van 30% op. Dat is wel op voorwaarde dat de bijdrage onder de maximumgrens blijft die op basis van je inkomen wordt berekend.

Die berekening laat je best door een gespecialiseerd kantoor als het onze doen. Want je moet goed opletten: ga je boven dat maximumbedrag dan kan de POZ plots heel wat minder aantrekkelijk zijn voor je zaak.

Het voordeel van een POZ

Net als bij een IPT krijg je het kapitaal pas ter beschikking bij je pensioen of eventueel vervroegd pensioen. Je betaalt dan nog een voordelig belastingtarief van 10% maar dat is slechts beperkt tegenover de 30% belastingvoordeel die je doorheen de looptijd van je POZ kreeg. Indien de zelfstandige overlijdt tijdens de duurtijd van het contract wordt het kapitaal uitgereikt aan een toegewezen begunstigde. Net zoals dat bij andere levensverzekeringen gaat.

De pensioenovereenkomst voor zelfstandigen is een nieuwe maatregel. Wil je hier meer over weten of ben je op zoek naar de meest interessante formule voor jouw situatie? Neem vrijblijvend contact met ons op voor een aanbod op maat.