Het wettelijk pensioen is voor velen onvoldoende om comfortabel met te leven. Je kan zelf een extraatje voor later voorzien dankzij het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen.

Wat is het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen?

In feite kan je het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (of VAPZ) het best vergelijken met het pensioensparen voor particulieren:

  • Je betaalt maandelijks (of jaarlijks) een bijdrage, tot een jaarlijks vastgelegd maximumbedrag, berekend op je inkomsten
  • Je bent niet verplicht om een VAPZ af te sluiten maar we raden het je wel aan. Je bouwt aan je vermogen voor later en tijdens het sparen word je fiscaal beloond
  • De bijdragen die je betaalt zijn namelijk fiscaal aftrekbaar als beroepskost waardoor je netto belastbaar inkomen daalt en je dus minder belast zal worden.

Voor wie is het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen?

Eigenlijk zegt de naam het zelf. Het VAPZ is er voor iedereen met een zelfstandig statuut. Ook voor vrije- en medische beroepen. Al zijn er wel enkele beperkingen:

  • Iedereen van minimum 18 jaar en een statuut als zelfstandige in hoofdberoep kan een vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen opbouwen
  • Ook meewerkende partners kunnen aansluiten
  • Wie zelfstandig in bijberoep is kan pas na drie jaar activiteit Hier geldt trouwens ook dat de bijberoeper evenwaardige sociale bijdragen als een iemand in hoofdberoep moet betalen om voor een VAPZ te sparen.

Een vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen is dus een uitstekende manier of de fiscale druk wat te verminderen en tegelijk een mooi spaarpotje voor later aan te leggen.

Bij Zakenkantoor Bogemans kan je terecht voor alle informatie over het VAPZ. Neem vrijblijvend contact met ons op.